ARS SACRA
04-12. September 2021. „...all my springs are in you.” (Psalms 87:7)
Ars Sacra Festival  •  film festival  •  contact huen

5th Ars Sacra Film Festival

The Film festival has been part of the Ars Sarcra Festival program since 2016. The award winning films in the competiton are about the power of faith, human fate, happiness and difficulties in life, and various aspects of life. 'The films point to special values of life or even draw the attention to the lack of those. These films appear very exciting and interesting in the look of the people facing the sky and the earh.' – said András Dér the head of the jury of the Film festival. The permanent location of the Ars Sacra Film festival is the Tabán Art Cinema.

Lélek és betű

14. September 2020 16:00-18:00
rendező: Novák Tamás
Portréfilm Jelenits István piarista szerzetesről. „A néma Gonosz kölcsönkérte a Jóság nyelvét, s lármává degradálta” – ez a mottója Jelenits István 1978-ben megjelent könyvének a Betű és léleknek. A fiatal piarista szerzetes műve – Szentírás-magyarázata – hamar bestseller lett a Kádár-korszak puha diktatúrájában szellemi táplálék nélkül élő katolikus közösségekben. Szerzőjének csendes, nyugodt hangja egyre nagyobb visszhangot vert. Nemcsak az osztálytermek katedráján, hanem az egyetemek, a katolikus közösségek és lassan az ország közvéleménye előtt is. Örökfogadalmának 60. évfordulójára portréfilm készült vele, róla.

A premontrei örökség

14. September 2020 16:00-18:00
rendező: Huszár Domonkos
A premontrei szerzetesrend 2021-ben ünnepli fennállásának 900 éves évfordulóját. Már az alapító, Szent Norbert életében jelen voltak Magyarországon a premontreiek, sorsuk összefonódott az ország történelmével. Mit csinálnak ma, a 21. században a rend tagjai? Kicsodák ők? Szerzetesek, papok és nővérek, akiknek ünnepélyes közösségi imádság, lelkipásztorkodás, tanítás és szegénygondozás jelöli meg életüket.

Rend a lelke

14. September 2020 18:00-20:00
rendező: Bak Zsuzsanna, Szőcs Petra
1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták Magyarországon, de Emil atya és Gemma anya Érden házat vettek, és beköltöztek néhány nővérrel együtt. Civil ruhában, egyszerű család látszatát keltve. Itt folytatták titokban, engedelmességgel szerzetesi életüket. A nővérek dolgozni kezdtek. Ha valakiről kiderült volna, hogy apáca, el kellett volna hagynia a csoportot. Szerzetesi élet – szentséggel és bátorsággal.

Szerzetesnek álltam

14. September 2020 18:00-20:00
rendező: Huszár Domonkos
A shoeshine.hu 2019 tavaszán mutatta be új, rendhagyó filmalkotását. A dokumentarista trash-film alaptörténetében néhány fiatalt „költöztettek be” egy valódi szerzetesi kolostorba, azzal a céllal, hogy éljenek néhány napig úgy, mintha ők maguk is szerzetesek lennének. Dolgozzanak, imádkozzanak, csendesedjenek el, vegyenek részt a közösség és a kolostor életében. Arra hívták meg őket, hogy váljanak szerzetessé egy időre. majd nézzük meg, mi történik velük.

Kinek mi...

15. September 2020 16:00-18:00
rendező: R.Nagy Csilla
Az emberi sokszínűség megmutatkozhat például abban is, hogy kinek mi jut eszébe egy szóról. A filmben például a „sodrás” kifejezésről. Kiderül az is, hogy sok mindentől függhet, ki mire gondol ugyanazt a szót hallva: milyen környezetben, kulturális közegben nőtt fel, hogyan szocializálódott. Nem biztos, hogy ugyanaz a kifejezés ugyanazt az érzelmi hatást váltja ki, ugyanazokat az emlékeket mozgósítja bennünk.

Védőőrizet

15. September 2020 16:00-18:00
rendező: Tóth Péter Pál
A Gestapo az 1944-es megszállás után és a nyilas hatalomátvételt követően ezrével tartóztatta le azokat, akik a lehetséges magyar ellenállásban szerepet játszhattak volna. Az átélt szenvedések dacára a politikai foglyok nagyobb eséllyel élték túl a lágert, mint a kizárólag származásuk miatt üldözöttek. Ám nagy részük üldöztetése a hazatérést követően hamarosan folytatódott: a szovjet megszállás után berendezkedő új társadalmi rend éppoly veszélyesnek tekintette őket, mint a nácik.

Kitörés

15. September 2020 18:00-20:00
rendező: R.Nagy Csilla
A film a roma származású Tóth Andrea életének egy szakaszát mutatja be, amely kitörést jelentett számára. Mesél ennek a kitörésnek a nehézségeiről, örömeiről. Követhető példája segíthet más, hasonló élethelyzetű embereknek is, hogy a szegénységből kiszabadulva magasabb életszínvonalat, emberibb, élhetőbb életet érjenek el. Ez a kitörés nem más, mint a tanulás.

Roller Coaster

15. September 2020 18:00-20:00
rendező: Szvetnyik Zsuzsa
Egy család mindent megtesz azért, hogy autista fiuk állapota javuljon. A betegséget mindenki másképp kezeli vagy fogadja el, érzelmeiket elfojtják egymás előtt. A cél közös, önálló jövő megteremtése a gyermek számára

Egy utcazenész karácsonya

15. September 2020 18:00-20:00
rendező: Chilton Flóra
Endre édesanyja halála óta már nem vágyik vissza szülőfalujába, ahonnan 15 évvel ezelőtt elindult Budapestre. Mindennapi betevőjét utcazenéléssel keresi meg és mivel se nem dohányzik, se nem iszik, bevétele tisztán megmarad az aznapi lakbérre a munkásszállón. Számára a karácsony egyet jelent a zenéléssel és a magánnyal.

Mihály testvér

15. September 2020 18:00-20:00
rendező: Moldoványi Barnabás, Moldoványi Tibor
Mihály testvér, ferences növendék szerzetes vall hitéről, elhivatottságáról.

NEKEM KÖZÖM VAN A VILÁGHOZ...

15. September 2020 18:00-20:00
rendező: Mohi Sándor
Jézus életútjának példája mindenki előtt ott lebeg. Megközelíthető, mégis elérhetetlen előkép. Földi életéről számtalan kép és vallomás született már. Ezek közül mégis csak a legszemélyesebb hiteles.

Anja

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Baranyi Benő
Egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát Levente, a fiatal orvostanhallgató. Az egyik frissen szült nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. Megtörtént eset alapján.

Tekintetek

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Balogh Ernő Zoltán
A film egy tragikus éjszaka története. Két eszme, két elme összecsapása. Kucsera Ferenc szentendrei káplánt 1919 júniusában hurcolták el a tanácshatalom vörös katonái. A történet az ő áldozatáról, kiállásáról és hitvallásáról szól. Egy nehéz és zavaros korszak szűk keresztmetszete. Látlelete a széthulló világnak és országnak, annak árnyékaival és fényeivel a falon. Eszmék és emberek lenyomata. Szereplőké, akik a történelem kihívásaira próbáltak felelni a maguk képességei és érdekei szerint.

Rododendron

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Törcsi Levente - Kovács Levente
1989. június 27., Magyarország. Az 1956-os forradalom mártírjait 11 nappal ezelőtt temettették újra, Magyarország és Ausztria külügyminiszterei a vasfüggöny szögesdrótkerítésének szimbolikus átvágásával nyitják meg a lezárt határt. Két ember találkozik ezen a napon, egy tartótiszt és hűséges besúgója. De egy végzetes bürokratikus hiba megmutatja nekünk a szabadság fogalmának új aspektusát.

Figyelj már oda

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Almási Zsolt
Mekkora terhet bír el apa és fia kapcsolat? Egy toalett-tükröt cipelnek az ötödikre. Ahhoz, hogy sikerrel járjanak, muszáj csapatként működniük. Közben bepillantást nyerünk családjuk múltjába és jövőjébe.

Reggelim a vacsorád

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Pantyi Petra
Luca frissen diagnosztizált cukorbetegként első napjait tölti a kórházban, amikor váratlanul egy új szobatársat kap. Noémi felnyitja a szemét az egyén szabadságának lehetőségeire.

Hegek

16. September 2020 16:00-18:00
rendező: Vidovics Ádám
Egy általános iskolai tanító észreveszi, hogy az egyik diákja furcsán viselkedik. Rosszat sejt, tanácsot kér, ám idősebb kollégái szerint a gyerek csak játszik. A kislány elkezd furcsa dolgokat rajzolni, a tanító nem hagyja annyiban, behívja a szülőket. Döntenie kell, hogy túllép-e hatáskörén és beavatkozik-e a gyermek és családja életébe, avagy sem.

Válaszúton

16. September 2020 18:00-20:00
rendező: Chilton Flóra
Deni a börtönből szabadulva a családjánál keres menedéket, amit kihasználva a lányok futtatásából élő nevelőapja, egy feladattal bízza meg őt. Ez a „munka” az áhított érvényesülést hozhatná meg a számára a családban, azonban ehhez idővel sorsdöntő nehézségekkel kell szembe néznie.

Betti

16. September 2020 18:00-20:00
rendező: Ács Zsuzsanna
A film a belső szabadság kérdését járja körül. Egy női taxisofőr gondolatai elevenednek meg életszemléletéről, valamint két közismert taxis megmozdulásról. A filmben eredeti riport hangzik el, amelyet animációval elegyítenek.

Ezerkilencszáztizenkilenc

16. September 2020 18:00-20:00
rendező: Bozsogi János
A film olyan események közepette játszódik, amelyek a magyarság sorsát drámaian megváltoztatták. A helyszín az erdélyi Kalotaszeg. Gál Jankó Karácsony este hazaérkezik a hegyek között megbúvó házukba, felesége, Anna és kisfia várják. A férfi közli a hírt: a románok bevonultak Kolozsvárra. Magyarország felé a sorompót lezárták. Jankó kéri a feleségét, hogy a gyerekkel költözzön be Kolozsvárra, mert a helyzet veszélyes , de az asszony elhatározza, hogy kitart mellette, és maradnak.

A nyár leghosszabb éjszakája

16. September 2020 18:00-20:00
rendező: Jurdi Leila
Tibor együtt él elhunyt feleségének a szellemével. A lánya, Edit szeretné magához venni a magányos férfit, ám Tibor makacs, és nem akar elköltözni. Mindenféle misztikus dolog történik, miközben a családtagok konfliktusba keverednek egymással. Tibor pedig rájön, itt az ideje, hogy lemondjon felesége szelleméről, és az élők világát válassza.

Szabadság, harc

16. September 2020 18:00-20:00
rendező: Sára Balázs
1849. Egy honvéd leszakad az egységétől, és az erdőben meghallja, hogy egy elhagyatott pincéből a Miatyánk szűrődik ki. Odabent azonban egy császári katona imádkozik, magyarul. A katonák egymásra fogják a puskáikat, és farkasszemet néznek. Egy megosztott, polarizált társadalom párhuzamos valóságaiban élnek: mindketten sztereotípiáikat vetítik a másikra. Kettejük kibomló dialógusa során azonban emberi arcot kezd ölteni az „ellenség”, ami egy visszafordíthatatlan folyamatot indít meg.

Gyökérkeresők (Ezredvégi emberkereskedelem)

17. September 2020 16:00-18:00
rendező: Lukács Csaba
A kilencvenes évek legelején döbbenetes képek járták be a világsajtót a romániai árvaházak helyzetéről. A sokkoló tudósítások után nyugatról gyermektelen párok tízezrei indultak útnak, hogy örökbe fogadjanak romániai gyermeket. Bemutatjuk László Zsolt esetét. Pszichológus szakértő segítségével magyarázzuk meg, miért fontos az egykori örökbefogadottaknak, hogy megtalálják gyökereiket, és lehet-e megnyugvás egy ilyen találkozás után.

A fegyházlelkész

17. September 2020 16:00-18:00
rendező: Varga Ágota
Egy fáradhatatlan, ugyanakkor a saját útját járó, „határokat feszegető” plébános mindennapjai élethelyzetek során keresztül tárul elénk a dokumentumfilmben. Magánélete sem mindennapi, egy hivatásának élő katolikus paphoz nem illő ugyan, ezzel együtt mélységesen emberi – így lesz kerek a portréja.

Csak családról ne

17. September 2020 18:00-20:00
rendező: Kis Anna
A nehéz sorsú fiatalokkal foglalkozó iskolában hiába a második esély és az egyénre szabott figyelem, valami hiányzik. A sorsközösség felismeréséből merített erő sokat lendíthetne a diákok továbblépési esélyein. Neves tréner érkezik a tanárok segítségére, hogy segíthessenek a diákjaiknak megtanulni, miképpen segítsenek egymásnak és saját maguknak. Egy szívet melengető, kölcsönös tanulási folyamatot követünk végig.

Eötvös Péter 75

17. September 2020 18:00-20:00
rendező: Surányi András
Eötvös Péter napjaink egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője, Európa legnagyobb zenekarai és operaházai rendelnek tőle műveket. Karmesterként a modern zene egyik legkiválóbb interpretátoraként tartják számon, a világhírű nagyzenekarok visszatérő dirigense. A film a lehető legszemélyesebb formában mutatja be életútját és személyiségét: a karizmatikus alkotó egyéniséget, aki a magyar kultúra legautentikusabb hagyományait őrzi alkotásaiban, zenepedagógusi és előadóművészi munkásságában.

Mi történt Kanyó Vilivel?

18. September 2020 16:00-18:00
rendező: Mizsei Szabolcs
Milyen nehézségekkel és lehetőségekkel néz szembe egy hajléktalan ember a székelyföldi tél zord hidegében? Nem is olyan régen a sepsiszentgyörgyi Kanyó Vilmos is hajléktalan volt, de a Karácsony komoly fordulatot hozott neki. Egy keserű ajándékot, ami testben és lélekben is teljesen megváltoztatta. Az új év kezdetével pedig egy új ember született. Az őt jellemző akaraterő és jámbor természet újradefiniálja a szükséglet és a boldogság fogalmát.

Tuszul ejtett hónapok

18. September 2020 16:00-18:00
rendező: Szabó Imre
1944 tavaszán a román hadsereg összegyűjtött a határ menti településekről 68 dél-erdélyi, 14–17 év közötti fiatalt, többnyire tehetős családok gyerekeit vagy egykéket, „hogy jobban fájjon”. Három idős ember emlékszik vissza a történtekre.

Kilenc hónap háború

18. September 2020 16:00-18:00
rendező: Csuja László
A film egy háború, egy anya-fiú történetet mesél el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában.

A Szolidarítás Szerszámai (Tools for Solidarity)

18. September 2020 18:00-20:00
rendező: Mayer Béla
Egy földrészeken átívelő humanista projekt, amelyben európai fogyatékkal élő emberek segítenek afrikai sorstársaiknak, hogy munka által juthassanak méltó, emberi élethez.

Cryene Donovan

18. September 2020 18:00-20:00
rendező: Németh Dénes
Heni egy 20 éves, tehetséges lány: énekel, rajzol, verseket ír és gitározik. Azonban egy szokatlan betegségben szenved: disszociatív személyiségzavara van. négy különböző személyiség lakozik a testében. A film Heni pszichiátrián töltött mindennapjait követi, amely során napi szinten kell megküzdenie betegségével. Ezen túl a történet Heni és a rendező szeszélyes kapcsolatáról is szól, a filmes próbálja megismerni a lányt és feltárni titkos múltját. Ám a dolgok rossz fordulatot vesznek.

Isten kezében - Zombola Péter

19. September 2020 14:00-16:00
rendező: Erhardt Ágoston, Marossy Géza
A harmincas generáció egyik legkiválóbb zeneszerzőjének, Zombola Péternek saját szerzeményeivel illusztrált, megkapó önvallomását és nem mindennapi sorsát ismerhetjük meg a portréfilmből.

Isten nem gyárt selejtet - A sokszínű vallás sorozat

19. September 2020 14:00-16:00
rendező: Nagy-BozsokyJózsef
Milyen érzések kavarognak bennünk, amikor az orvos szembesít vele: az olyannyira vágyott vagy már megszületett babánk valószínűleg Down-szindrómás? Hogyan tudjuk feldolgozni a veszteséget, miként maradhatunk együtt – akár boldog – családként, és milyen kincsekre lelünk benne és általa? Miért fontos többi gyermekünk számára is, hogy downos testvérüket hazavigyük; és miben segíthet egy sorstárs segítő szolgálat? A filmben Steinbach Évát és a Down Alapítványt mutatják be.

Isten kezében - Tűzvarázs

19. September 2020 14:00-16:00
rendező: Erhardt Ágoston
Láposi Gabriella és Bíró Csaba képzőművészek. A nagyvárosi forgatagot felváltották a szinte teljes mértékben önellátó életre. Egy kicsi falu utolsó házában élnek gyermekeikkel. A döntés és különleges életük alapját az Istennel való kapcsolatuk alapozza meg.

A hetedik

19. September 2020 14:00-16:00
rendező: Mohácsi Huba
A vajdasági magyarság március 15-i ünneplésének egyik központi helye Bácskossuthfalva. A világ hetedik Kossuth-szobrát ezen a településen állították fel. A szobor sok mindent látott. Ledöntötték, de túlélt két világháborút, szénapadláson húzta meg magát. A 124 éve megtörtént felavatása óta több időt töltött padlásokon, mint közterületen. Évtizedekre nyoma is veszett. Megalkotása óta kalandos utat járt be, van mit mesélnie.

Rotschild Klári legendái

19. September 2020 16:00-18:00
rendező: Oláh Kata és Csukás Sándor
Volt a pesti divatnak a szocialista rendszerben egy különös nagyasszonya, Rotschild Klára. Rejtély ma is, hogy mi volt az oka és mi volt az ára ennek a kiváltságnak. Filmünkben a Rotschild szalon egykori dolgozói, modelljei és kuncsaftjai emlékeznek Kláriról és próbálják megfejteni sikere titkát. Korabeli archív felvételek és fotográfiák segítenek a magyar divattörténet egyik legizgalmasabb figurájának felidézésében.

Tündérország (Ferenc útja)

19. September 2020 16:00-18:00
rendező: Nagy Viktor Oszkár
A film egy tizenötéves fiú, Antal Ferenc életének egy sorsfordító mozzanatán keresztül mesél a felnövésről, a gyökerektől és az otthontól való eltávolodásról. Eközben rövid portrékon keresztül betekintést nyerünk a gyermekotthon szeretetteli közegébe és megismerjük a csángó gyerekek megrázó háttértörténeteit.

MIGNON

19. September 2020 18:00-20:00
rendező: Oláh Kata és Csukás Sándor
A mignon édes. Édes, mint Marika. Marika életének értelme a tánc. Hiába múlt el 80, szenvedélyesen imádja a süteményeket, plüssállatait, és szebbnél szebb csillogó ruháit. Ha fellépésről van szó, ott van mellette János. Jöhet bármi: tangó, waltz, swing, cha-cha-cha. Ám Marika szenvedélye szomorú és sötét emlékeket rejt. Amikor megszólal a zene és ő színpadra lép, táncolni kezd, minden fájdalma elmúlik. Olyankor nem kell elveszett gyermekkorára gondolnia.

A létezés eufóriája

19. September 2020 18:00-20:00
rendező: Szabó Réka
Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Nem kellett már Lenin

20. September 2020 14:00-15:40
rendező: Erőss Ágnes, Takács Mária
A 70-en túli Szidi néni megszervezi a katolikus magyar óvodát. A zenetanár a falu kántora is egyben. Az óvoda szakácsa, Mariska néni, fiatalkorában fejszéket gyártott a helyi gyárban, amelynek emlékét Aladár bácsi őrzi a romokon. Gyertyánliget a kárpátaljai szórvány magyarság megmaradni akarásának egyik alig ismert mintapéldája. Vajon az 1990-es években bekövetkező gazdasági összeomlás ellenére, milyen közösségi folyamatoknak köszönhető a közel 400 fős magyarság önszerveződése?

Alla Zingara

20. September 2020 14:00-15:40
rendező: Halász Glória
A film a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről. Megismerhetjük a zenekar néhány tagjának életét, a zene életükben betöltött szerepét, ami a legnehezebb helyzetekben nyújthat számukra kapaszkodót, és nem ritkán több nemzedéken keresztül öröklődik.

CSILLAGHÁLÓBAN (2.) Emlékek szerelemről és barátságról Pilinszky János univerzumában

20. September 2020 15:45-17:55
rendező: Mispál Attila
Pilinszky János (1921-1981) a XX. század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig eleven. A második részben, vizsgálódásunk körét újabb érzékeny és sok meglepetést tartogató területre terjesztjük ki: körbejárjuk, miként volt jelen a költő életében a barátság és a szerelem, miként mosódtak el számára a határok, miként értelmeződtek bűnként a vonzalmak, és hogyan csapódott le mindez a költészetében.

Könnyű leckék

20. September 2020 15:45-17:55
rendező: Zurbó Dorottya
A film egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

A magyar nóta belga mestere

20. September 2020 18:00-19:00
rendező: Miklós Ádám
A színpadon egy hegedűvirtuóz húzza a magyar nótát: teljes magabiztossággal mozog és zenél. A külföldi közönség tapsviharban tör ki. Tcha Limberger azonban ezt nem láthatja, mert születése óta vak. Mégis szakértője a magyar nótának – pedig nem is magyar. A film egy olyan belga zenei géniusznak, Tcha Limbergernek az eddigi életét dolgozza fel, aki beleszeretett a klasszikus magyar cigányzenébe, és addig meg sem állt, míg mesterévé nem vált ennek a műfajnak.
Ars Sacra FoundationOnline program registration