ARS SACRA
2022. szeptember 17-25. „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” (Jn 13,34)
XVI. Ars Sacra Fesztivál  •  film  •  hírek  •  média  •  vers  •  kapcsolat huen

AMI IMA versben és zenében

Ars Sacra Fesztivál | 2015 | #zene
2015. szeptember 19. | 15:00 óra
Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom
1092 Budapest, Bakáts tér | térkép
Szokolay Dongó Balázs népi hangszerein csodálatos zenei megoldásokat talál minden kihívásra. Most sokoldalúságát mutatva az archaikus zsidó imákat éneklő Pandzarisz Dianát kíséri, majd katolikus népénekek általa szerzett hangszeres átiratát játsszák Szabó Barbarával, aki itt mint orgonaművész és énekes is bemutatkozik. A zeneművek között Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek istenes verseket szavalnak.
További képek
Szokolay Dongó Balázs
Borbély Mihály & JÁVOR Szentendrei Szerb Ortodox Kórus közös koncertje
2015. szeptember 25.
Budapest, 9. kerület
#zene
"De én, az új Tamás …” - Kortárs istenes versek – a szószékről
2015. szeptember 19.
Budapest, 9. kerület
Nyitott Templomok Napja
Dietrich Buxtehude szoprán kantáták és héber zsoltárok hangversenye
2015. szeptember 24.
Budapest, 9. kerület
#zene
A Miatyánk hete a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban
2015. szeptember 19.
Budapest, 9. kerület
#zene
Örökifjú Zenebarátok Kórusának koncertje
2015. szeptember 20.
Budapest, 9. kerület
#zene
Erdődy Kamarazenekar hangversenye
2015. szeptember 27.
Budapest, 9. kerület
#zene

BESZÁMOLÓ

Az Ars Sacra Fesztivál első kiemelt műsora a Nyitott Templomok Napján a Bakáts téri templomban az Ami ima című zenés-verses délutáni előadás volt.
A műsor bevezetőjében Lázár Balázs színművész összefoglalta a fesztivál egyik célját, azaz hogy a művészek, akik előadásukkal, műveikkel is tudnak Istenhez szólni, ebben a közös műsorban is a zsidó-keresztény kultúra sokszínűségét mutatják be. Ez a zsidó és katolikus imákra, énekekre, istenes versekre épített előadás is a nemzet spirituális egységét, az összetartozás érzését hivatott erősíteni.
Az első részben Pandzarisz Dína énekelt archaikus zsidó imákat, és a műsor vonulatát meghatározó Szokolay Dongó Balázs népi hangszereken improvizáló kíséretével tette ezt tökéletessé. Kedves ajándékként még elhangzott egy középkori szír katolikus dal is. Félreérthetetlenül felismerhetővé tette ezt számunkra ennek az ugyancsak ritka, keleti hangzású dalnak a szövegében elhangzó Jézus és Mária név.
A műsor második részében a karzatra ment hangszereivel Szokolay Dongó Balázs, aki a templom orgonaművészével, Szabó Barbarával katolikus népénekeket játszott. A különleges hangszerpárosítás mellé Barbara énekelt is.
A műsor folyamán végig a zeneszámok között Lázár Balázs és Tallián Mariann költők imáit, szép istenes verseket mondtak, felváltva. Még a férfi-női szereplők váltakozása is a különbözőség ellenére való együvé tartozást jelképezhette.
A műsor legvégén a Boldogasszony anyánk című, sokak által ismert népéneket, mely a Rákóczi-szabadságharc idején a magyar himnusz is volt, együtt, felállva, különleges dudaszó kíséretével elénekelte a műsor közönsége! A templom majdnem tele volt ebben a délutáni pihenőidőben, és az emberek nagy vastapssal köszöntötték a művészeket! Köszönjük mindannyiuknak!
További képek

 
Online program feltöltésAlapítványLetöltésekBeszámolókArchívumPartnerekTámogatókAdatvédelem