Tóth Péter Lóránt versvándor a Hálóban

2019.11.07.
Bizonyára sokan emlékeznek az idei Ars Sacra Fesztivál egyik érdekes, határokon átívelő programjára „A Lélek Útja” címmel. Tóth Péter Lóránt a 110 esztendeje született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére, Borból Abdáig gyalogolt. November 10-én a Háló Közösségi és Kulturális Központban találkozhatunk vele Radnóti Miklós estjének keretében.
 
Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor 2019. augusztus 31. indult a szerbiai Borból, 820 kilométert megtéve az erőltetett menet útján, hogy szeptember 24. érkezzen meg a Győr melletti Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig. (650 kilométert gyalog, Mohács és Szentkirályszabadja között vonaton: ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg.) Az egyedülálló vállalás három országot kötött össze a megbékélés, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletére és megőrzésére: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat 42 településen haladt át. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított monodrámával emlékezett a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadásokon kívül a helyi szervezők emléktábla-avatásokkal, szentmisékkel, istentiszteletekkel is megemlékeztek Radnóti Miklósról és sorstársairól.
 
Időpont: 2019. november 10. 18:00
Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ (1052 Budapest, Semmelweis utca 4.)

    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN