ARS SACRA FESZTIVÁL
 
ARS SACRA
FILMFESZTIVÁL

Ilyen volt a XII. Ars Sacra Fesztivál

„Tekints az égre és lásd meg!” (Jób 35,5)

2018.10.03.
Idén is megrendezésre került a szent művészetek fesztiválja, az Ars Sacra Fesztivál. A rendezvény közel 600 programmal várta szeptember 15. és 23. között a minden várakozást felülmúló látogatószámot.
 
Minden év szeptember harmadik hetében az egész ország területén feltűnnek az európai védettséget is élvező piros angyalkák, akik teljes „erőbedobással” hirdetik a zsidó-keresztény kultúra gazdagságából fakadó értékeket, s mindezt a művészetek segítségével teszik. Az Ars Sacra Alapítvány tizenkettedik alkalommal hirdette meg programsorozatát a Kulturális Örökség Napokkal egy időben, hogy megismertesse és közelebb vigye az emberekhez kulturális gyökereink szakrális mivoltát.
 
Templomokat, múzeumokat, galériákat, kulturális központokat és színházakat, illetve képző-és iparművészeket, zenészeket hívtunk meg, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz és együtt mutassuk fel ezeket az értékeket. Az előző évekhez hasonlóan idén is olyan új, vagy már meglévő programmal lehetett jelentkezni, amely a fesztivál idején ingyenesen látogatható és feltöltésre került a honlapunk programfeltöltő rendszerébe. Ennek segítségével állítottuk össze a Papageno magazin Ars Sacra különszámába a programfüzetünket, amely 35.000 példányszámban jelent meg országszerte.
 
Budapest mellett Kaposvár, Pécs, Székesfehérvár, Veszprém, Debrecen, Miskolc és Győr is számos rendezvénynek adott otthont, hogy csak a nagyobb városokat említsük. Nagy örömünkre azonban olyan kisebb települések is csatlakoztak a fesztivál programjaihoz színvonalas események megrendezésével, mint Füle, Söpte vagy Szendrő. Külön említést érdemelnek a teljesség igénye nélkül a határon túli résztvevőink, hiszen idén Bécs, Nyitra, Csíksomlyó, Nagyvárad mellett Leuvenben, Fiume-ben, Csíkszentkirályon, Kolozsváron és Beregszászon egyaránt megjelent az Ars Sacra Fesztivál.
 
Ingyenes programkínáltunk a megszokott módon széles műfaji skálán mozgott. A zenei, irodalmi, építészeti, képzőművészeti, színházi, események mellett lelki programokon, tárlatvezetéseken és sétákon, gyermekfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. Igazi különlegességekkel is találkozhattunk: stand up comedy előadással, pszichodráma foglalkozással, táska és pólókészítéssel, sőt még egyházzenei skót duda koncerttel is.

Évről-évre visszatérnek hozzánk az ország nagy művészei, akik a fesztivál alkalmával ingyenesen adnak koncerteket. Sebestyén Márta népdalénekessel idén háromszor is találkozhatott a nagyérdemű. Bogányi Gergely a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban adott zongorakoncertet, Snétberger Ferenc pedig a Szent István-bazilikában tanítványaival együtt bűvölte el a tömegeket. Az idén elhunyt Kányádi Sándor költőről a Kaláka Együttes emlékezett meg méltó módon az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Szent Efrém Férfikar nagyon mély és átható, ugyanakkor közvetlen hangvételű „Ima és ritmus” című koncertje után megmagyarázhatatlan lelkesedéssel tértünk haza.
 
Nagy örömünk, hogy a fesztivál fellépői között határon túli művészeket is köszönthettünk. Thurzó Zoltán Erdélyből, Leidemann Sylvia Argentínából, Abraham García Spanyolországból, Marina Kolyva Görögországból, Eric Herrero pedig Brazíliából érkezett. Utóbbi három Sass Sylvia tanítványaként lépett fel a Budavári Önkormányzat aulájában.
 
A több mint egy héten át tartó programsorozat kísérőrendezvénye az Ars Sacra Filmfesztivál volt, amelyet harmadik alkalommal rendeztünk meg. Az eddigi évektől eltérően a Tabán Artmoziban került sor a teltházas ingyenes vetítésekre. Szintén különleges, hogy a filmvetítések időpontjáról a Papageno Ars Sacra Filmfesztivál különkiadásának műsorfüzetből tájékozódhattak a filmrajongók, amelyet 5000 példányszámban nyomtattunk ki. Győzteseket is hirdettünk három kategóriában: Egész estés dokumentumfilm: Domokos János, A te neved; rövid dokumentumfilm: Balla Dávid, Ne bámuljanak már; valamint rövid, fikciós kategóriában: Chilton Flóra, Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása került ki győztesen a filmek versenyén.
 
A számtalan pozitív visszajelzés és érdeklődés további erőt és inspirációt ad a folytatáshoz, hiszen a célunk továbbra is az, hogy hirdessük az élet örök értékeit, amelyek napjaink emberei számára is képesek felragyogni. Találkozzunk 2019-ben is!

    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM