Ars Sacra Filmklub 2018

Válogatás a III. Ars Sacra Filmfesztiválra beküldött filmekből minden hónap utolsó szerdáján 18 órakor a Párbeszéd Háza – Pázmány Péter konferenciatermében (1085 Bp., Horánszky u. 20.).
 
2019. első félévére tervezett programok:
 
2019. január 30. – Teleki téri mesék (2017) 82’ rendező: Spitzer Barbara
Az utolsó józsefvárosi zsidó lakásimaház a Teleki tér 22. alatt túlélte az elmúlt száz év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Fiatalok utánaeredtek az imaház történetének, és beszélgetőtársaikban hamarosan egy valaha tündöklő, “letűnt civilizáció” utolsó képviselőire leltek.
Vendég: a film rendezője, beszélgetőtárs Banai Katalin
 
2019. február 27. – Válaszút vándora – portréfilm Kallós Zoltánról (2018) 100’ rendező: Dala István, Hollós László
A portréfilm Kallós Zoltánt, a néprajztudóst, népzenegyűjtőt és iskolateremtőt mutatja be. A sok élő zenével, énekkel és tánccal is tarkított filmben megszólalnak Kallós Zoltán fontosabb munkatársai, egykori útitársai és barátai is, mindazok, akik továbbvihetik e gazdag örökséget. Útra kelünk és Kallós Zoltán társaságában sorra járjuk fontosabb gyűjtőterületeit, a folklór úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet gyűjtötte. A mezőségi, gyimesi és moldvai helyszíneken találkozunk néhány, még fellelhető adatközlőjével. Láthatjuk, hogy a Kallós Alapítvány válaszúti iskolájában, miként zajlik az észak-mezőségi szórványmagyarság oktatása, szakképzése, ahol a néprajzi múzeum mellett a régóta népszerű népzenei táborok is helyet kapnak.
Vendég: a film rendezője, beszélgetőtárs Mészáros Anett
 
2019. március 27. – Az élet ára – a Weiss Manfréd család története (2017) 93’ rendező: Katona Zsuzsa
A film a XX. századi magyar modernitás egyik kulcsszereplőjének, Weiss Manfrédnak és családjának történelmi, társadalmi és kulturális tevékenységét, valamint a zsidó asszimiláció lehetőségeit dolgozza fel, a világszínvonalú gyáripar megteremtésétől a család 1944-es kényszerű emigrációjáig.
Vendég: a film rendezője, beszélgetőtárs Eperjesi Tamás
 
2019. április 24. – Úton a halállal – Polcz Alaine portréfilm (1996) 110’ rendező: Jelenczki István
Polcz Alaine azon kevesek egyike, aki Magyarországon a halálkultúra hiányára mutattak rá. Gyakorló pszichológusként írásaiban és könyveiben a haldokló beteggel való törődést, a halál elfogadását előkészítő terápiás munkát, valamint a halál utáni gyászmunka elvégzését helyezi fókuszba. 1944-45-ben a magyar háborús fronton, német és orosz megszállás alatt, a teljes kiszolgáltatottságban megélt szenvedések után valami titokzatos erő tartotta meg. Megfogalmazhatatlan, közvetlen viszony – természetesség – kötötte a halál, a pusztulás, a szenvedés legborzalmasabb élményeihez. Egyszerre volt túlélő és haldokló katonákat ápoló nővér. A második világháború utáni évek meghatározó pontja volt találkozása Mészöly Miklóssal, aki második férje lett. Kettejük családi és baráti kapcsolatrendszere a magyar szellemi élet egyik meghatározó szegmensévé vált. A vállalt sorsközösség – a diktatúra időszakában – egy intenzív, koherens művészi aurát hozott létre, amely autonóm módon őrizte meg a szellemi elődök, valamint a baráti körhöz tartozó írók, költők, festők egyedi minőségét.
Vendég: a film rendezője

2019. május 29. – Szabó Magda világsikere (2018) 60’ rendező: Papp Gábor Zsigmond
Külföldön a legismertebb és legtöbbet fordított magyar író Szabó Magda. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le, többre, mint a Nobel-díjas Kertész Imrét, vagy a korábbi listavezető Márai Sándort. A legnagyobb siker az 1987-ben megjelent Az ajtó című regény lett. A Le Figaro kritikusa ezt írta: "A magyar irodalom ékköve, csak Flaubert-hez és Prousthoz mérhető." A világhírű francia színésznő, Jeanne Moreau azt nyilatkozta: ha film készülne a könyvből, szívesen eljátszaná benne Emerencet. Egy másik világsztár, Sophie Marceau pedig ezt mondta: "Szabó Magda a kedvenc íróm. Amióta felfedeztem, minden könyvét elolvasom". A film Szabó Magda külföldi ismertségét és népszerűségét mutatja be neves írók, műfordítók, kritikusok, színészek és rendezők segítségével.
Vendég: a film rendezője
 
2019. június 26. – Visszahúz a múlt – Ember Judit portré (2016) 60’ rendező: Dér Ásia
Portréfilm Ember Judit, a "láthatatlan" magyar dokumentumfilm-rendező életéről. A film sorra veszi a rendezőnő pályájának legfontosabb filmjeit, helyszíneit és kulcsfiguráit; különös tekintettel filmjeinek egykori szereplőire. Megszólalók: Fekete Ibolya, Ferenczi József, Gazdag Gyula, Gelencsér Gábor, Grunwalsky Ferenc, Dr. Helmeczi László, Kremper Erzsébet, Losonczi Ágnes, Mátis Lilla, Mertz Lóránd, Rajk László, Stark András, Szilágyi Erzsébet, Tamás Józsefné
Vendég: a film rendezője, beszélgetőtárs Gelencsér Gábor
 

A programban esetleg előforduló változásokért elnézésüket kérjük!
 
Filmklubunkat a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
 
Szeretettel várunk minden érdeklődőt ingyenes vetítési alkalmainkra!
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN