Filmklub

Január 25.
Katona Zsuzsa: A nevezetes névtelen (2016) 63’
 
Nemcsak író és esszéista volt Hamvas Béla, hanem igen széles látókörű, hatalmas műveltségű gondolkodó is, ennek ellenére életműve csak egy szűk olvasói réteg számára ismert. Ezen kíván változtatni A Nevezetes névtelen című új, fikciós dokumentumfilm, amelynek rendezője Katona Zsuzsa, producere pedig Nyeste Péter. A filmben amellett, hogy szó esik benne Hamvas életrajzáról és legfontosabb műveiről, az írót ismerő barátok, gondolkodók és művészek is megszólalnak.
Hamvas nemcsak író, hanem spirituális tanító is volt, az univerzális tudás képviselője, olyan népmesei figura, aki nemcsak szavaival, de életével is tanított – mondják róla a barátai, ismerői a film elején.
A dokumentumfilm bemutatja Hamvas Béla háborús tapasztalatait, a filozófia, a zeneelmélet, az orvostudomány és az irodalom iránti rendkívüli érdeklődését, újságírói tevékenységét. Emellett szó esik magánéleti nehézségeiről és örömeiről is, illetve az ötvenes évek megpróbáltatásairól, amikor a tiltott írók körébe került és elvesztette könyvtárosi állását is, hogy aztán raktárosként és segédmunkásként dolgozzon.
A Nevezetes névtelen emellett a személyes közelséget is igyekszik megteremteni régi, kevéssé ismert családi fotókkal, levelekkel, archív felvételekkel, illetve a korszak atmoszféráját megidéző fiktív jelenetekkel. Emellett pedig olyan idézetek és műveinek olyan részletei hangzanak el a filmben, amelyek jellemzően egy-egy konkrét életeseményhez is kötődnek, így életrajzát és életművét párhuzamosan, voltaképp egymással játékba hozva tudja bemutatni. Mindezt az interjúalanyok konkrét írásokhoz, eseményekhez fűzött kommentárjai teszik teljessé.
 
Meghívott vendég: Katona Zsuzsa, Palkovics Tibor, Nyeste Péter
 
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=npnU7izOoqY
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN