kiállítás
Kiállításmegnyitó a Zsámbéki Premontrei KSZJ Iskolaközpontban
Kungl György Igazgató Úr megnyitó beszéde:
A szakrális művészetek hetének idei mottója Legyetek mindnyájan egy (Jn 17,21).
Bibliai idézet János evangéliumából. Vajon mit jelenthet? Mit mond nekünk az idézet? Hogy kell értelmeznünk? Az egy hitet valló, egy célért küzdő emberek közösségét. Egy gondolati, egy szellemi közösségben lehetünk mindnyájan egy.
Hogyan fejezhetjük ki együvé tartozásunkat? Például megfoghatjuk egymás kezét, átölelhetjük egymást…Vagy egyforma ruhát hordunk, vagy egyen sapkát, nyakkendőt esetleg jelvényt. Vagy együtt énekelünk egy mindenki által ismert dalt, pl. Ut Queant laxis, vagy együtt mondunk el egy imádságot, vagy együtt táncolunk egy körtáncot. Ezek formális, külsődleges jegyek (ruha), vagy verbális/szóbeli (ének, ima) kifejeződései az egységnek. No, de hogyan lehet ezt a gondolatot vizualizálni, láthatóvá tenni?
A forma, a megjelenítés a vég, a befejezés, a gondolat, az eszme a kezdet.
„Csak térden állhat a szó a gondolat előtt” mondja egy régi sláger szövege. És ha a szó csak térden állhat, akkor mit csinálhat a rajz a festmény a szobor a gondolat előtt. Ha érzéseinket, hangulatainkat, gondolatainkat el lehetne mondani szóval, dallal, mozgással, akkor nem lenne szükség képzőművészetre, vagy, ahogy ma mondjuk vizuális művészetekre. De gyakran egy rajz, egy festmény, egy szobor többet mond száz szónál, ezer hangnál.
Hát most erre látnak/láttok kísérleteket, ki hogyan tudja megragadni, kifejezni a benne megfogalmazódott gondolatot. Nagy ebben az alkotó gyermek szerepe, de nagy/meghatározó szerep jut a felkészítő tanárnak is. A tanár dolga, hogy a gondolatot, tartalmat értelmezze.
A Legyetek mindnyájan egy mottót, segítsen közel vinni a gyerekekhez. És ha ez sikerült, ez még csak az első lépés, ezután jön a neheze: milyen anyagot, milyen eszközt adjunk a gyerekek kezébe. És ha végre elkészülnek a művek jön egy újabb nehézség, a kiállítás megrendezése. Hogyan lehet az ötféle tanári értelmezést és az ebből eredő számtalan egyéni megközelítést, a nagyon különböző műveket úgy egymás mellé tenni, hogy azok ne oltsák ki egymás hatását, hanem inkább hagyják egymást érvényesülni, sőt, ha lehet, erősítsék egymást. Íme, ez a kiállítás egy kísérlet erre.
Legyetek mindnyájan egy, ez a kiállítás témája. A kiállított művek a kiállító teremben válnak eggyé, ezért nincsenek feliratok a művek alatt, sőt az is előfordul, hogy két különböző gyerek művéből tevődik össze az-az egy/ség, amit kiállítottunk.
Legyen bennünk, bennetek törekvés arra, hogy legyünk mindnyájan egy.
Próbáljuk most ezt az egységet úgy is átélni, hogy megfogjuk egymás kezét és elénekeljük együtt a Szent János himnuszt, majd járunk együtt egy körtáncot, azután megnézzük együtt a kiállítást.
_DSC0022 _DSC0030 (1) _DSC0041 _DSC0043
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN