kiállítás
Szent László legendái
A Munkácsy Mihály Múzeum évek óta színvonalas programokkal kapcsolódik a Kulturális Örökség Napjai (továbbiakban KÖN) elnevezésű országos rendezvényhez. Idén az Ars Sacra Fesztivállal bővült a múzeum KÖN-höz kapcsolódó kulturális kínálata.
A jelentős volumenű rendezvény keretén belül 2017. szeptember 15-én nagy érdeklődés mellett nyílt meg Harangozó Imre néprajzkutató Szent László királyhoz kapcsolódó szakrális kiállítása. Nem csak a kiállítás témája volt rendhagyó, hanem a megnyitó is – ünnepélyes köszöntők helyett, a szakember Csillagok között fényességes csillag – Hagyományaink Szent László királya című előadását hallhatták az érdeklődők.
 
– Azért nagyon érdekes a Szent László alakjához, illetve a szentelő hősökhöz kapcsolódó magyar hagyomány, mert megkülönböztet bennünket más nemzetiségektől. A velünk együtt élő románok vagy szlovákok, ha szentelő hősről beszélnek, akkor mindig magát az Istent jelölik meg.
 
Akkor adta ezt a nevet az Isten, amikor erre járt, itt maradt az Isten lábnyoma. Nálunk szentelő hősök lábnyomaival van tele a Kárpát-medence – emelte ki Harangozó Imre.
 
A tárlat a fesztivál ideje alatt, 2017. szeptember 15 – 24. között ingyenesen volt látogatható a múzeum Kamaratermében.
5158_1468_Harangozo_Imre 5156_1468_Ars_Sacra_Fesztival 5157_1468_ASF
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN