ARS SACRA FESZTIVÁL
 
ARS SACRA
FILMFESZTIVÁL
irodalom
"Szent László él" - zenés, irodalmi ünnepi megemlékező műsor a Szent László-év alkalmából
Mezőkövesd immáron negyedik alkalommal csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál országos programsorozatához. Ebben az esztendőben különleges alkalmat adott az a körülmény, hogy a magyar kormányzat Szent László Emlékévnek nyilvánította ezt az időszakot, s úgy gondoltuk, hogy e két motívumot összekapcsoljuk. Így született meg a „Szent László él!” c. műsorunk, melyet a mezőkövesdi Szent László-templomban adtunk elő szept. 17-én, nem egészen százfős közönség előtt.
Az előadók között volt Egyházközségünk apraja-nagyja; a pöttöm óvodástól a nyugdíjasig mindenki belefért a műsorba. Szerepelt a tüneményes Szent László Babakórus, a Pro Urbe-díjas Szent László Fesztiválkórus, ifjúságunk derékhada, Bibliakörünk néhány tagja. Templomunk kántora, Mozer János karnagy fergeteges orgonajátéka emelte a rendezvény fényét. Az ünnepi beszédet plébánosunk, Dr. Medvegy János mondta.
Részletek hangzottak el Garay János Szent László c. elbeszélő költeményéből, valamint Mentes Mihály, Kosztolányi Dezső, Siklósi András, Ölbey Irén és Pető Margit verseit hallottuk dicséretes tolmácsolásban. Levetítettük Koltay Gábor Sacra Corona c. filmjéből László koronázási epizódját. Előadtunk egy jelenetet, melyben a Lászlót alakító főszereplő Jézussal és a Szűzanyával „beszélget” Magyarország múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
A vokális műveket Plébániánk Fesztiválkórusa és Babakórusa adta elő; Hassler, Nagy Olivér, Halmos László opuszai csendültek fel, továbbá hallottunk tőlük egy 12. századi himnikus éneket, valamint egy 15. századi népéneket is.
A műsort K. Dudás Mária és Mozerné Horga Stefánia rendezte.
 
A nem egészen száz főt számláló közönség nagyon hálás volt. Még napokon át kaptuk a gratulációkat. Mindenkinek feltűnt, hogy a pöttöm óvodástól a nyugdíjasig, ifjúságunk derékhadával együtt – mindenki belefért a műsorba. Azt is nagyra értékelték, hogy helyi szerzők művei is helyet kaptak a forgatókönyvben, valamint, hogy a rendezvény méltó volt a szent művészethez és a hely szelleméhez. A rendezők pedig hálásak a sok segítségért, amit támogatóiktól kaptak.Ez motivál bennünket arra, hogy jövőre is csatlakozunk az Ars Sacra Fesztivál országos programjához.
"A szent művészet igaz, szép és jó; a létrend hármas oszlopán nyugszik."
a két kórus és dirigensük A közönség fesztiválkórus irodalmi rendező Szent László1
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM